Co zawierają nasiona chia?

Nasiona chia, zwane inaczej szałwią hiszpańską, zasłynęły w całym świecie ze swoich niezwykłych wartości odżywczych oraz właściwości, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3. Co ciekawe, zawierają one go więcej niż słynący z ich zawartości łosoś atlantycki. Mają większą ilość wapnia niż mleko i stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju dań, jak choćby sałatki czy pudding. Nasiona chia to prawdziwa skarbnica istotnych minerałów.

Co zawierają nasiona chia?

Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają całą listę potrzebnych człowiekowi składników odżywczych. Wśród właściwości, które posiada ta niezwykła roślina rodem z Meksyku oraz Gwatemali, warto wymienić przede wszystkim:

  • wysoką zawartość kwasów omega-3;
  • ogromne pokłady wapnia;
  • wysoką zawartość żelaza;
  • obecność wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, które przekłada się na profilaktykę rozwoju nowotworów dzięki obecności antyoksydantów;
  • obecność potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi;
  • występowanie błonnika, który jest zbawienny w procesie regulacji procesów trawienia;
  • kojący stany nerwowe magnez;
  • fosfor, który jest zbawiennym składnikiem dla wzmocnienia kości;
  • inne, równie dobrze oddziałujące na ludzki organizm substancje.

Nasiona chia wpływają pozytywnie na poprawę pamięci i pomagają w leczeniu depresji.

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają na wspomaganie procesów, które zachodzą w ludzkim mózgu. Mają pozytywny wpływ na poprawę koncentracji i wspomagają pamięć. Z tego też powodu jeść je powinny osoby, które ciągle wytężają swoje siły umysłowe. Mowa tutaj oczywiście o uczniach, studentach, pracownikach biurowych i tym podobnych.

Nasiona chia wspomagają także pracę układu nerwowego poprzez obecny w ich składzie magnez. Dzięki temu mogą one nawet znacznie zmniejszyć objawy depresji. Dla osób starszych są one z kolei polecane ze względu na fakt, że mogą one w znaczny sposób zahamować rozwój choroby Alzheimera orz innych objawów demencji. Ponadto kwasy omega-3 wspomagają nasze oczy i przyczyniają się do zapobiegania postępowania zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Nasiona szałwii hiszpańskiej jako pomoc w procesach trawiennych organizmu.

Szałwia hiszpańska może się okazać pomocna także dla osób, które cierpią z powodu problemów z układem trawiennym. Wysoka zawartość błonnika w nasionach chia, pozwala na uregulowanie pracy żołądka. Z tego też względu, stosowanie nasion chia proponuje się również osobom, które pragną zrzucić nieco nadprogramowych kilogramów.

Nasiona chia regulują wypróżnienia, zapobiegają tworzeniu się zaparć, jak również mają pozytywne działanie na wspomaganie rozwoju fizjologicznej flory bakteryjnej. Regularne spożywanie nasion chia minimalizuje także możliwość zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Jeśli jednak cierpisz z powodu zaognionych zapaleń jelit lub innego rodzaju chorób układu pokarmowego, powinieneś wstrzymać się z jedzeniem nasion chia aż do chwili gdy nie będą one zdrowe.

Nasiona chia w diecie cukrzyków.

Dieta będąca bogatą w błonnik pomaga w zapobieganiu licznym chorobom cywilizacyjnym. W tym również mowa o cukrzycy typu drugiego. Jedzenie nasion chia, które mają wysoką zawartość tego składnika pokarmowego może okazać się pomocne także w przypadku cukrzyków.Nasiona chia mają podobne działanie do otrębów zbożowych oraz reszty produktów z pełnego ziarna. Już dawno zostało udowodnione, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie diabetyków. Nasiona szałwii hiszpańskiej są nieocenione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *