Pstrąg – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, przepisy

Ryby… – piękne, kolorowe, pyszne, a przede wszystkim zdrowe! Do jednych z najzdrowszych ryb żyjących w słodkich wodach należy pstrąg. Wszystko za sprawą tego, że jest on rybą niezwykle wymagającą. Do życia potrzebuje odpowiednio dotlenionej, bardzo czystej i szybko płynącej wody. Takie warunki sprawiają, że mięso pstrąga nie jest zanieczyszczone antybiotykami, metalami ciężkimi, pestycydami ani innymi substancjami chemicznymi, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Dzięki niskiemu stopniu zanieczyszczenia, w mięsie znajdziemy duże ilości składników odżywczych korzystnie wpływających na stan zdrowia.

Pstrąg – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

 Pstrąg jest rybą niezwykle smaczną, a przy tym bardzo zdrową. Ponadto jego mięso nie jest tłuste, w 100g mięsa znajduje się ok. 160kcl. Dodatkowo ryba obfituje w duże ilości białka i niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu kwasów omega-3. W pstrągu znajdziemy takie substancje odżywcze jak:

  • żelazo – jest odpowiedzialne za transport tlenu do komórek organizmu
  • potas – zapewnia utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i usprawnia pracę serca
  • sód – usprawnia pracę serca
  • witamina B6 – zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
  • witamina B1 – odpowiada za prawidłową pracę serca, mięśni i układu nerwowego
  • witamina A – jest pomocna przy problemach ze wzrokiem
  • witamina D – chroni kości
  • witamina B12 – podnosi odporność na stres i pomaga zapobieganiu anemii
  • niacyna – pomaga w leczeniu depresji, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • wapń – wzmacnia kości
  • fosfor – dba o zdrowie naszych kości i zębów
  • magnez – wspiera pracę układu nerwowego
  • selen – jest odpowiedzialny prawidłowe funkcjonowanie tarczycy

Dodatkowo spożywanie pstrąga poleca się osobom, które chcą szybko przybrać masy mięśniowej, ze względu na dużą ilość białka przy niskiej kaloryczności ryby. Substancje odżywcze zawarte w mięsie ryby pomagają w uszczelnieniu błon komórkowych, co sprawia, że posiłki przygotowane z pstrąga pomagają we wzmocnieniu odporności. Regularne spożywanie pstrąga wpłynie korzystnie na organizm osoby, która zmaga się z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi. Pstrąg to dobry wybór jeżeli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ryba jest niskokaloryczna, a dania z niej przygotowane są niezwykle sycące. Pstrągi poleca się także osobom z obniżonym poziomem odporności.

Pstrąg – jak go przygotować?

Ze względu na to, że pstrąg nie jest rybą tłustą, często się rozpada. Dlatego nie należy go narażać na długotrwałą obróbkę termiczną. Dodatkowo przed przygotowaniem warto skropić mięso sokiem z cytryny, sprawi to, że będzie ono bardziej zwarte i nie będzie się kruszyć. Pstrąga możemy przygotować na wiele sposobów. Do najbardziej popularnych należy pieczenie, grillowanie, smażenie, wędzenie, gotowanie na parze czy duszenie. Oto kilka prostych przepisów na dania z pstrąga.

  • Pstrąg na parze

Składniki: 1 świeży pstrąg, cytryna, kilka gałązek koperku, sól, czosnek granulowany, odrobina masła

Do środka pstrąga wkładamy plastry cytryny i gałązki koperku. Oprószamy rybę solą i czosnkiem granulowanym. Gotujemy na parze przez ok 15 minut. Przed podaniem dodajemy do środka odrobinę masła. Rybę możemy podawać z grillowanymi warzywami.

  • Sałatka z pstrągiem

Składniki: 1 filet z pstrąga, garść płatków migdałów, suszona żurawina, 10 pomidorków koktajlowych, mix sałat, 1 kiwi, sok z 1/2 cytryny, oliwa, sól pieprz, 3 ząbki czosnku

Pstrąga doprawiamy pieprzem, solą i rozgniecionym czosnkiem. Smażymy i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy mix sałat, żurawinę, płatki migdałów, pstrąga i pokrojone na pół pomidorki. Miksujemy kiwi, sok z cytryny i oliwę tworząc gładki dressing, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *