W jaki sposób otrzymywany jest olej arganowy i jakie jest jego zastosowanie?

Olej arganowy znany jest już od dawnych czasów. Popularny był już w południowo-zachodniej części Maroka za czasów Fenicjan. Olej, nazwany przez mieszkańców Maroka ardjan, a powszechnie marokańskim złotem lub rzadziej migdałem Berberów, jest jasno pomarańczowego koloru o delikatnym zapachu orzecha. W jaki sposób otrzymywany jest olej arganowy i jakie jest jego zastosowanie?

Metody otrzymywania oleju arganowego

Otrzymywany jest za pomocą trzech różnych metod. Sposób wytwarzania oleju wpływa na wartości fizykochemiczne.

Metoda ręczna

Tradycyjna metoda ręczna stosowana jest tylko w Maroku dla indywidualnych celów w gospodarstwie domowym. Trudnią się tym zwykle marokańskie kobiety. Dla uzyskania 1 litra oleju potrzebna jest praca wykonywana około 10 godzin, a w tym celu zużywa się 2 kg jąder nasiennych, pochodzących z 50 kg dojrzałych owoców. Jądra nasienne trzeba zmielić, a następnie zmieszać z letnią wodą. Powstała w ten sposób masa w następnej kolejności jest ugniatana ręcznie na żarnach z kamienia. Odciśniętą emulsję zlewa się, a następnie poddaje filtracji. Tak otrzymany olej arganowy ma krótki okres przydatności, zwykle maksymalnie do 3-6 miesięcy.

Metoda tłoczenia mechanicznego

Drugi sposób polega na mechanicznym wytłaczaniu oleju z nasion i jest stosowana do celów spożywczych, aby dostarczać oleju o najwyższej jakości. Ten olej jest importowany także poza granice Maroka. Olej tłoczonym jest na zimno. Termin przydatności tak uzyskanego oleju jest znacznie wydłużony, nawet do 2 lat.

Metoda ekstrakcji

Trzeci sposób to ekstrakcja oleju za pomocą  rozpuszczalników organicznych (rozpuszczalników lipofilnych). Tak produkowany olej stosuje się w kosmetyce, na przykład jako składnik specyfików kosmetycznych, gdzie walory smakowe oleju nie są istotne. Wykazuje on odmienne właściwości organoleptyczne.

Tradycyjna metoda pozwala na uzyskanie oleju niskiej jakości. Oleje jadalne i kosmetyczne natomiast wyróżniają się wysoką jakością, zawierają dużo przeciwutleniaczy.

Jakie jest działanie oleju arganowego i co za nie odpowiada?

W oleju arganowym dominuje kwas linolowy. Mniejszą część stanowi kwas oleinowy i palmitynowy. Ze względu na frakcję kwasów tłuszczowych olej arganowy jest podobny do oleju z oliwek. Korzystne działanie i zastosowanie lecznicze oleju arganowego opiera się na marokańskiej medycynie ludowej oraz na właściwościach składników chemicznych rośliny arganii, głównie oleju.

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce

Główne jego działanie w kosmetyce:

  • chroni, odnawia i pielęgnuje skórę,
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • odbudowuje płaszcz hydrolipidowy,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • neutralizuje wolne rodniki.

Wykorzystywany jest samodzielnie, jako składnik kosmetyków, a także używany bywa do masażu, gdyż wygładza i uelastycznia skórę. Medycyna ludowa Maroka potwierdza jego korzystne działanie na schorzenia skórne, głównie trądzik i ospę wietrzną, a także gojenie się oparzeń.

Zastosowanie oleju arganowego w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym olej arganowy używany jest głównie na zimno jako dodatek do sosów sałatkowych. Bywa stosowany do marynowania potraw. Nadaje daniom niepowtarzalny smak. Ze względu na wysoką cenę olej arganowy określa się często jako trufle lub kawior.

Wpływa korzystnie na organizm człowieka, zwłaszcza:

  • przynosi korzyści w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych,
  • przeciwdziała stanom zapalnym,
  • obniża ryzyko chorób nowotworowych.

Zainteresowanie olejem arganowym rośnie głównie ze względu na korzyści w kosmetyce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *